Základní škola Železný Brod, Školní 700, příspěvková organizace

Školní 700,
468 22  Železný Brod

tel.: 483 389 063
e-mail: zc.loi@cbjdorblezsz1i
Novinky na e-mail:
Domů - Hodnocení jídelníčku - září 2016

Hodnocení jídelníčku - září 2016


V Jablonci nad Nisou dne 7.12.2016

Č.j.:  KHSLB 26422/2016

Vyřizuje: Mgr. Petra Hrubá

Č.j. odesílatele: xx

 

 

Základní škola Železný Brod

Školní 700

Železný Brod

 

 

Hodnocení pestrosti jídelníčku za měsíc září 2016.

 

V posuzovaném měsíci byla pestrost jídelníčku vytvořena tak, aby se žádný pokrm neopakoval. Každý den děti dostávají jako součást oběda čerstvé ovoce, zeleninu nebo mléčný výrobek. Pitný režim zajišťuje školní jídelna v době podávání oběda. 

 

Polévky: Jsou vhodně voleny z hlediska kombinace polévek a hlavních jídel. Ve sledovaném období byly polévky zařazovány v souladu s nutričním doporučením – výborně. Oceňuji zařazování i méně tradičních zavářek jako jsou například jáhly, špaldové nočky nebo pohanka. Kladně hodnotím také zařazení polévky drožďové a rybí.

 

Hlavní jídla: Na základě  nových poznatků je tendence držet se spíše spodní hranice plnění spotřebního koše v ukazateli masa. Technologie zpracování a úprava masa je volena vždy odpovídajícím způsobem k danému druhu pokrmu. V měsíci září byly různé druhy mas zařazeny, stejně jako polévky, v souladu s nutričním doporučením. Pro zpestření jídelníčku je možné dětem také nabízet např. maso králičí nebo krůtí.

Při tvorbě skladby a pestrosti pokrmů, je nutné doplnit pestrost i o vhodně zvolená bezmasá jídla, zejména slaná bezmasá jídla (zeleninová, sojová) v četnosti 1x za týden. Ve sledovaném období byl bezmasý slaný pokrm zařazen pouze dvakrát.

Bezmasé pokrmy je dobré kombinovat s luštěninovými polévkami, popř. se zeleninovými polévkami, aby organismus nebyl zbytečně zatěžován bílkovinami. Luštěniny je vhodné doplňovat chlebem místo uzeniny (tím se spojí bílkoviny obilovin a luštěnin a vznikne plnohodnotná bílkovina obdobná jako je v mase a organismus není zatěžován nadbytkem tuků a cholesterolu a naopak získává potřebné vitamíny skupiny B, vlákninu a minerální látky. Při sestavování dětského jídelníčku bychom se měli vyvarovat častému zařazování uzenin - tyto potraviny nejsou pro dětský organismus ničím přínosné, naopak ho zatěžují nadbytkem cholesterolu, solí, konzervačních látek a podobně. Je proto žádoucí tento druh potravin do dětského jídelníčku v rámci školního stravování nezařazovat.

 

Přílohy: Jako přílohu preferujete ve Vaší školní jídelně brambory a výrobky z nich. Nutriční doporučení se snaží o zvýšení nabídky různých druhů obilovin (např. různé druhy rýže, kuskus, bulgur, jáhly, kroupy, těstoviny, rýžové nudle, atd.) a to v četnosti alespoň 7x za měsíc.  Vhodné je dětem nabízet rýži parboiled, která obsahuje více minerálních látek, než rýže bílá, navíc je rýže významná při prevenci obezity a onemocnění zažívacího traktu. Pro obohacení jídelníčku je možné využít i dalších potravin jako například celozrnných těstovin, cizrnových nebo špaldových knedlíků, pohanky atd.. Chválím za zařazení celozrnného houskového knedlíku.

 

Zeleninové saláty, ovoce: V této školní jídelně je velmi často podáváno čerstvé ovoce a také čerstvá zelenina v podobě salátu nebo přízdoby hlavního jídla. Je velmi důležité dbát na správnou četnost v zařazování čerstvé i tepelně upravené zeleniny. Čerstvá sezónní zelenina (jako součást hlavního pokrmu) by měla být dětem nabízena minimálně 8x za měsíc. Čerstvá zelenina bývá ve školních jídelnách jako součást hlavního pokrmu často opomíjena – ve vaší školní jídelně byla čerstvá zelenina jako součást hlavního pokrmu zařazena 9x za měsíc – chválím!

 

Nápoje: Ve školní jídelně jsou k obědu podávány převážně různé druhy čajů, pro zpestření džus, mošt nebo instantní nápoj, dále pak mléko a čistá voda. Velmi správně umožňujete dětem možnost výběru mezi mléčným a nemléčným nápojem.

 

 

Doporučení:

Při sestavování jídelníčku ve Vaší školní jídelně bych věnovala pozornost:

  • zařazování bezmasých zeleninových pokrmů - 1x za týden
  • zvýšení nabídky různých druhů obilovin jako přílohy (rýže, těstoviny, kuskus, bulgur,….) – 7x za měsíc

 

Jídelníček se stává také nápaditějším při zařazování méně tradičních příloh (cizrnové knedlíky, bulgur, rýžové nudle, celozrnné těstoviny,…). Není potřeba radikální změna jídelníčku – nové a méně tradiční pokrmy je vhodné zařazovat pozvolna, aby si na ně mohl dětský strávník zvyknout.

 

Jídelníček za měsíc září hodnotím jako výborný.

 

 

                                                                                                    

                                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                  Mgr. Petra Hrubá

                                                                               vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých