Základní škola Železný Brod, Školní 700, příspěvková organizace

Školní 700,
468 22  Železný Brod

tel.: 483 389 063
e-mail: zc.loi@cbjdorblezsz1i
Novinky na e-mail:
Domů - Hodnocení jídelníčku - květen 2015

Hodnocení jídelníčku - květen 2015


Hodnocení pestrosti jídelníčku za měsíc květen 2015.

V této školní jídelně si mohou strávníci vybrat ze dvou hlavních pokrmů. Pestrost jídelníčku je na velmi výborné úrovni, za měsíc květen  nebyl zaznamenán pokrm, který by se opakoval. Děti dostávají denně k obědu čerstvé ovoce, zeleninu či mléčný výrobek. Pitný režim zajišťuje jídelna ZŠ v době podávání oběda nejčastěji v podobě čaje, džusu a čisté vody s citrónem.

Polévky: Jsou vhodně voleny z hlediska kombinace polévek a hlavních jídel. Velmi chválím za zařazení polévky drožďové a rybí a také používání méně tradičních polévkových zavářek typu např. jáhly, kuskus nebo cizrnové knedlíčky. Za měsíc květen byly polévky zařazeny dle doporučené pestrosti.

Hlavní jídla: Vzhledem k tomu, že tato jídelna nabízí svým strávníkům možnost výběru ze dvou hlavních pokrmů, bude provedeno zvlášť hodnocení výběru číslo 1 a zvlášť hodnocení výběru číslo 2.

Výběr číslo 1: Na základě  nových poznatků je tendence držet se spíše spodní hranice plnění spotřebního koše v ukazateli masa. U výběru číslo 1 byla frekvence zařazování mas za sledované období v souladu s doporučenou četností. Technologie zpracování a úprava masa je volena vždy odpovídajícím způsobem k danému druhu pokrmu. Pro zpestření jídelníčku bylo dětem nabídnuto také maso králičí a krůtí - výborně. Při tvorbě skladby a pestrosti pokrmů, je nutné doplnit pestrost i o vhodně zvolená bezmasá jídla, zejména slaná bezmasá jídla (zeleninová, sojová) v četnosti 1x za týden.  Bezmasé pokrmy je dobré kombinovat s luštěninovými polévkami, popř. se zeleninovými polévkami, aby organismus nebyl zbytečně zatěžován bílkovinami.

Výběr číslo 2: Při sestavování jídelníčku nesmíte zapomínat  na správou četnost zařazování ryb, které by měly být dětem podávány 2x, lépe 3x za měsíc (za sledované období byly u výběru číslo 2 zařazeny pouze 1x). Frekvence zařazování ostatních mas za sledované období je také v souladu s doporučenou četností.

Při sestavování jídelníčku pro děti bychom se měli vyvarovat zařazování uzenin (tyto potraviny nejsou pro dětský organismus ničím přínosné, naopak ho zatěžují nadbytkem cholesterolu, solí, konzervačních látek a podobně).

Přílohy: Přílohy jsou velmi vyrovnané u obou výběrových jídel a splňují tak doporučenou četnost. Správně dětem nabízíte rýži parboiled, která obsahuje více minerálních látek, než rýže bílá, navíc je rýže významná při prevenci obezity a onemocnění zažívacího traktu. Pro obohacení jídelníčku správně zařazujete i méně tradiční přílohy jako například bulgur, rýžové nudle, krupicové noky. Je možné využít i dalších potravin jako například celozrnných těstovin, cizrnových nebo špaldových knedlíků, pohanky apod.

Zeleninové saláty, ovoce: V této školní jídelně je velmi často podáváno čerstvé ovoce a ovocný kompot, méně často pak zeleninový salát a čerstvá zelenina jako přízdoba hlavního pokrmu. Čerstvá sezónní zelenina (jako součást hlavního pokrmu) by měla být dětem nabízena minimálně 8x za měsíc.

Nápoje: Ve školní jídelně je k obědu podáván převážně čaj nebo džus a voda s citrónem. Velmi správně umožňujete dětem možnost výběru mezi mléčným a nemléčným nápojem.

Doporučení:

Při sestavování jídelníčku ve Vaší školní jídelně bych věnovala pozornost zařazování pokrmů z ryb a bezmasých pokrmů – především zeleninových. Důležité je také zařazovat čerstvou sezónní zeleninu jako součást hlavního pokrmu. Při sestavování jídelníčku pro děti bychom se měli vyvarovat zařazování uzenin.

Obecně platí, že pokud je ve Vaší školní jídelně zaveden výběrový systém, pak by výběrové pokrmy („1“ i „2“) zvlášť měly splňovat výživové normy stanovené spotřebním košem a nutričním doporučením a měly by být nutričně i finančně srovnatelné.

Celkově působí tento jídelní lístek vyváženě a zdravě. Jídelníček za měsíc květen hodnotím jako výborný.


                                                                                              Mgr. Petra Hrubá

                                                           vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých